Etikett: Babel

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Eva Lindström, Ann Jäderlund och Helle Helle. Säsongsavslutning!. Vi firar med författaren och illustratören Eva Lindström som nyss tilldelats världens största barnlitteraturpris, Alma-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) efter en lång karriär i barnbokens tjänst. Exklusiv intervju med en av Sveriges största poeter, Ann Jäderlund, aktuell med sina samlade dikter, om skrivandet som ett skyddat rum och ett begär. Danska författarstjärnan Helle Helle, aktuell med nya romanen Bob. Vi träffar också den 99-årige barnbokslegendaren Hans Peterson. Författarpanelen bestående av Agneta Pleijel, Tone Schunnesson och Ulf Karl Olov Nilsson tipsar om den bästa sommarläsningen för hängmattan. Sahara Hotnights uppträder i studion.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Den amerikanska författaren Claudia Durastanti i studion med sin bok Främlingar jag känner, om att växa upp med två döva föräldrar, där både språket och omsorgen brister. Det danska stjärnskottet Thomas Korsgaards i studion med sin första bok på svenska, Om någon skulle komma förbi, som även den handlar om en trasslig barndom, och om en sorg som inte hittar hem. I följetongen Bokvalet vrider vi tillbaka klockan till ett valår som också var ett rekordår, nämligen 1964 – vad läste vi då? Reportage om journalisten och författaren Amat Levins bok Svart historia, som bygger på hans Instagramkontot med samma namn, som han startade för att lyfta fram sällan berättade erfarenheter ur den svarta erfarenheten. Författarpanelen bestående av Agnes Lidbeck, Aris Fioretos och Tone Schunnesson och diskuterar nyckelscenerna de inte kan släppa i litteraturen. Artisten Maxida Märak uppträder i studion.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Chris Whitaker, Julian Barnes och Martin Cöster. En av Storbritanniens mest älskade författare, Julian Barnes, om sin nya roman Elizabeth Finch, som handlar om ett livsförändrande möte då en yngre elev förälskar sig i en äldre lärare. Den prisbelönte deckarförfattaren Chris Whitaker kommer till studion, aktuell med spänningsromanen Slutet blir vår början, som bokstavligen räddade hans liv. I vårens följetong Bokvalet vrider vi tillbaka klockan till ett valår som också var ett rekordår, nämligen 1964. Vad läste vi då? Reportage om Martin Cöster, debuterande poet och enhetschef på Migrationsverket, aktuell med diktsamlingen Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik. Författarpanelen med Aris Fioretos, Tone Schunnesson och Judith Kiros läser den 30-årsjubilerande kultboken Den hemliga historien av Donna Tartt. Artisten Thomas Stenström i studion.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Joyce Carol Oates, Christian Kracht och Linnea Henriksson. Exklusiv intervju med en av världens mest kända och produktiva författare, amerikanska Joyce Carol Oates. I nya romanen Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna skriver hon om kvinnorelationer, familjerelationer och den amerikanska identiteten. Schweiziske Christian Krachts böcker har kallats ”galna undergångsromaner”, och ofta gräver han i tysk efterkrigsskuld och europeisk kolonialism. I senaste romanen Eurotrash följer vi med huvudpersonen Christian Kracht och hans alkoholiserade och döende mamma på en resa, där målet är att bli av med hela hennes förmögenhet – byggd på schweizisk vapenhandel. Dessutom reportage om en ny biografi om den femtioåriga städerskan Maja Ekelöf och hennes självbiografiska Rapport från en skurhink. I följetongen Bokvalet handlar det om maktskiftesvalet 1976 då Socialdemokraterna lämnade över styret till borgarna. Författarpanelen med Aris Fioretos, Tone Schunnesson och Theodor Kallifatides pratar om hur man skriver ett bra slut. Artisten Linnea Henriksson uppträder i studion. 16/04 år 2022 i SVT2.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Joyce Carol Oates, Christian Kracht och Linnea Henriksson. Exklusiv intervju med en av världens mest kända och produktiva författare, amerikanska Joyce Carol Oates. I nya romanen Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna skriver hon om kvinnorelationer, familjerelationer och den amerikanska identiteten. Schweiziske Christian Krachts böcker har kallats ”galna undergångsromaner”, och ofta gräver han i tysk efterkrigsskuld och europeisk kolonialism. I senaste romanen Eurotrash följer vi med huvudpersonen Christian Kracht och hans alkoholiserade och döende mamma på en resa, där målet är att bli av med hela hennes förmögenhet – byggd på schweizisk vapenhandel. Dessutom reportage om en ny biografi om den femtioåriga städerskan Maja Ekelöf och hennes självbiografiska Rapport från en skurhink. I följetongen Bokvalet handlar det om maktskiftesvalet 1976 då Socialdemokraterna lämnade över styret till borgarna. Författarpanelen med Aris Fioretos, Tone Schunnesson och Theodor Kallifatides pratar om hur man skriver ett bra slut. Artisten Linnea Henriksson uppträder i studion.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Katie Kitamura, Joanna Rubin Dranger och Little Jinder. Joanna Rubin Dranger om nya serieromanen Ihågkom oss till liv, om hennes egen släkts flykt undan tyska förintelseläger, och om livet som jude både i ett svunnet och ett samtida Sverige. Den amerikanska författaren Katie Kitamura om sin bok Närheten som handlar om en tolk som blir intrasslad i olika personliga dramer. Panelen, bestående av Agneta Pleijel, Ulf Karl Olov Nilsson och Annina Rabe, läser den ukrainska författaren Oksana Zabuzjkos succéroman Fältstudier i ukrainskt sex, som skapade enorm debatt när den kom ut i hemlandet och som ses som ett portalverk för det fria Ukrainas litteratur. Dessutom en nyskriven dikt inifrån krigets Ukraina – avsändare är den ukrainska poeten Ljuba Jakimtjuk. I följetongen Bokvalet handlar det om ett ikoniskt valår fyllt av ungdomsuppror. Men vad läste vi? Artisten Little Jinder framför nya singeln Solnedgångar i studion. 07/04 år 2022 i SVT2.

Svenskt litteraturmagasin från 2022. Katie Kitamura, Joanna Rubin Dranger och Little Jinder. Joanna Rubin Dranger om nya serieromanen Ihågkom oss till liv, om hennes egen släkts flykt undan tyska förintelseläger, och om livet som jude både i ett svunnet och ett samtida Sverige. Den amerikanska författaren Katie Kitamura om sin bok Närheten som handlar om en tolk som blir intrasslad i olika personliga dramer. Panelen, bestående av Agneta Pleijel, Ulf Karl Olov Nilsson och Annina Rabe, läser den ukrainska författaren Oksana Zabuzjkos succéroman Fältstudier i ukrainskt sex, som skapade enorm debatt när den kom ut i hemlandet och som ses som ett portalverk för det fria Ukrainas litteratur. Dessutom en nyskriven dikt inifrån krigets Ukraina – avsändare är den ukrainska poeten Ljuba Jakimtjuk. I följetongen Bokvalet handlar det om ett ikoniskt valår fyllt av ungdomsuppror. Men vad läste vi? Artisten Little Jinder framför nya singeln Solnedgångar i studion.

Daniel Sjölin intervjuas om sin nya, experimentella roman, Underskottet, skriven helt utan bokstaven A, som en hyllning till pojken Alan Kurdi, vars döda kropp på stranden har etsat sig fast hos alla som sett den, som en brutal symbol för flyktingvågen 2015. Ia Genberg om hyllade romanen Detaljerna, som består av fyra människoporträtt, som ställer frågan om vad som stannar kvar inom oss av de betydelsefulla personer vi möter genom livet.

Det är bäddat för trubbel i brittiske succéförfattaren Nick Hornbys nya roman Precis som du, när en ung DJ blir kär i en äldre lärare. Magnus Dahlström är tillbaka med hyllade romanen Vesalius om den moderna anatomins fader. Det är hundra år sedan författaren Marcel Prousts bortgång och författarpanelen bestående av Tone Schunnesson, Johannes Anyuru och Agneta Pleijel läser första delen av romansviten På spaning efter den tid som flytt.

Det är bäddat för trubbel i brittiske succéförfattaren Nick Hornbys nya roman Precis som du, när en ung DJ blir kär i en äldre lärare. Magnus Dahlström är tillbaka med hyllade romanen Vesalius om den moderna anatomins fader. Det är hundra år sedan författaren Marcel Prousts bortgång och författarpanelen bestående av Tone Schunnesson, Johannes Anyuru och Agneta Pleijel läser första delen av romansviten På spaning efter den tid som flytt.