Etikett: Kobra

Svenskt kulturmagasin från 2017. Emojisarna – världens snabbast växande språk. Vad händer när ord ersätts av bilder? Och hur väljer man symboler som fungerar för alla?. Kobra åker till Tokyo och träffar Shigetaka Kurita, mannen bakom historiens första emojis. Vi möter också den hajpade smyckesdesignern Göran Kling och förhandstittar på konstnären Lars Arrhenius piktogramkonstverk ”Cuckoo Clock” i Citybanan i Stockholm, som invigs i juli. I sommar släpps 69 nya emojis, bland dem en kvinna med slöja. Idén kom från då 15-åriga Rayouf Alhumedhi. Hon berättar hur hon gjorde för att hennes drömemoji skulle bli verklighet.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Kobra om klimakteriet: Skam, ungdomsfixering och osynliga kroppar. Kan man vara en professionell dansare efter 50?. Hur gör en operasångerska när rösten åldras? Och var är klimakteriet i konsten?. Kobra träffar bland andra författaren Susan Faludi, operasångerskan Erika Sunnegårdh, musikern och galleristen Marina Schiptjenko och konstnären Linder Sterling för att undersöka varför det talas så tyst om något som angår så många. Och så besöker vi körföreställningen ”Äggen är slut”.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Andra sidan Henrik Berggren. År 2008 gjorde bandet Broder Daniel en sista bejublad spelning efter många kaosartade år. Därefter försvann bandets mytomspunne sångare Henrik Berggren från musikvärlden in i ett mörker. Nu är han tillbaka men inget är sig likt. Vad var det som hände? Och varför sjunger han igen?. Vi berättar historien om en av Sveriges mest legendariska musiker, med unikt material från ”Kobras” arkiv.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Kan växter tänka och känna? De senaste åren har det kommit flera böcker som handlar om växters påstådda intelligens. Om det är så att de har ett inre liv, bör vi behandla dem därefter?. ”Kobra” träffar forskaren och författaren Stefano Mancuso, professor i växtneurologi vid universitetet i Florens, som undersöker hur växter kommunicerar. Vi besöker också en vingård som spelar klassisk musik för vinrankorna. Konstnären Azuma Makoto har tidigare skickat upp ett bonsaiträd i rymden, ”Kobra” följer med på hans senaste bonsaiträdsprojekt i nordligaste Japan. I London träffar vi konstnären Rebecca Louise Law som arbetar med vissnande blommor.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Makt, klass och genus – i stallet. Hästar syns just nu på många fler ställen än i stallet: hästkonst lockar rekordpublik, det görs hästfilmer, hästparfym och hästar syns på catwalken. Men hur kommer det sig att skildringarna ofta behandlar frågor om makt och maktutövande? Vad symboliserar hästen? Kobra träffar fotografen och galleristen Sophie Mörner på hennes galleri i New York och åker till Öland med konstnären Shiva Anoshirvani, som båda använder hästar i sin konst. Vi träffar också Annika Karlsson och Jessica Karlsson, systrarna bakom dokumentärfilmen ”Loving Lorna”, om hästarnas betydelse i en sliten Dublinförort.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Överdådig arkitektur, feministisk aktivism och ny status på catwalken. Går det att stöpa om ursprungskultur till något nytt?. I bolivianska El Alto har ursprungsbefolkningens sedan länge undantryckta kultur blivit en symbol för det moderna Bolivia. Kobra träffar arkitekten Freddy Mamani som skapar hus inspirerade av uråldrig symbolism, besöker en mannekängskola för kvinnor från ursprungsbefolkningen, samt träffar den feministiska konstgruppen Mujeres Creando som skapar stora kontroverser genom sina aktioner.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Överdådig arkitektur, feministisk aktivism och ny status på catwalken. Går det att stöpa om ursprungskultur till något nytt?. I bolivianska El Alto har ursprungsbefolkningens sedan länge undantryckta kultur blivit en symbol för det moderna Bolivia. Kobra träffar arkitekten Freddy Mamani som skapar hus inspirerade av uråldrig symbolism, besöker en mannekängskola för kvinnor från ursprungsbefolkningen, samt träffar den feministiska konstgruppen Mujeres Creando som skapar stora kontroverser genom sina aktioner.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Den kusliga dalen. Var går gränsen mellan robot och människa?. Konstnären Tove Kjellmark flår mekaniska mjukdjur för att utmana vår verklighetsuppfattning. Det Oscarsnominerade maskörparet Eva von Bahr och Love Larsson gör om Kobras programledare till en hubot. Vi möter också hologrammet Hatsune Miku, en helt artificiell superstjärna, och hennes fans på en spelning i Peking samt den svenska robotforskaren Danica Kragic Jensfelt. Hur långt har tekniken för mänskliga robotar egentligen kommit?.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Sexmagi, frihet och kvinnohat. Varför är det så många som vill vara häxor just nu, och vad innebär det att vara häxa 2017?. Kobra träffar bland annat hiphopartisten Princess Nokia och Sabat Magazines grundare och redaktör, Elisabeth Krohn. Vi gör också den första intervjun med bandet Rockbitch, sedan de gick under jorden för sexton år sedan. Nu lever de i ett polyamoröst häxkollektiv i Skottland och berättar om den brutala häxjakten som de utsattes för.

Svenskt kulturmagasin från 2017. Sanningen om #pizzagate. Varför tror vi på falska nyheter? Kort före det amerikanska presidentvalet briserade en bomb på sociala medier. På en pizzeria i Washington fanns en satanisk pedofilring med koppling till Hillary Clinton, och ”cheeze pizza” påstods vara ett kodord för ”child pornography”. Historien var falsk, men spreds som en sanning. ”Kobra” åker till historiens epicentrum i Washington och undersöker vad som hände. Och varför tror vi på falska nyheter?.