Etikett: Niklas mat

Niklas mat

Svensk matlagningsserie från 2015. Margot Henderson är kocken bakom den omtalade Rochelle Canteen, en småhemlig lunchrestaurang som ligger gömd i ett gammalt cykelförråd i östra London. Margots matlagningskonst har ändå gjort att kända ansikten som Björk, Keira Knightly och andra celebriteter lunchar där tillsammans med vanliga Londonbor. För Niklas själv blev det en extra utmaning att göra sin maträtt för Rochelle Canteen. Margot tycker nämligen att de nya unga gourmetkockarna har förstört gastronomin i Europa.

Niklas mat sänds på SVT1

Niklas mat

Svensk matlagningsserie från 2015. ”Niklas mat” har åkt till Lima för att besöka stjärnkocken Gastón Acurio. Han är kocken som har förnyat den peruanska matlagningen och gjort den världsberömd. Vilket har resulterat i att han numera är så populär i Peru att det drivs kampanjer för att han ska ställa upp i nästa presidentval. Niklas har helt enkelt lite att leva upp till om han ska imponera på en av världens mest kända kockar.

Niklas mat sänds på SVT1

Niklas mat

Svensk matlagningsserie från 2015. Niklas Ekstedt på Henne Kirkeby Kro. När den excentriske kocken Paul Cunningham fick en stressrelaterad blodpropp stängde han sin Michelin-restaurang och drog sig tillbaks. Men nu är han tillbaka på stillsamma gästgiveriet Henne Kirkeby Kro. Niklas vecka på Henne var däremot allt annat än stillsam. Det blev både musikalnummer, terrängkörning i en gammal ambulans och övernattning i en fyr under veckan på Henne.

Niklas mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedt avslutar sin resa ut i världen med att besöka Montreal i Kanada. Där finns kocken Martin Picards berömda restaurang Sugar Shack. Martin Picard är kockarnas kock som lagar utmanande mat och är inte rädd för att säga vad han tycker. Detta är så långt ifrån finrestaurangerna man kan komma. Whiskey, hög musik och twinpeaks-ekande stämning råder. I alla rätter på Sugar Shack är den berömda lönnsirapen framträdande.

Niklas Mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedt fortsätter sin resa ut i världen, denna gång till Istanbul. Han pryar hos Turkiets hetaste kock, Mehmet Gurs, på hans berömda restaurang Mikla. Där lagar man turkisk mat med skandinaviska inslag. Världsvane Mehmet pratar svenska, turkiska, franska och engelska flytande. I Turkiet har han sina egna tv-program och kokböcker, och är den mest kända kocken i landet. Han har arbetat ihop ett mindre restaurangimperium och kronan på verket är hans restaurang Mikla.

Niklas Mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedt fortsätter sin resa ut i världen, denna gång till San Sebastian i Spanien. Där finns restaurang Arzak som drivs av gudfadern inom spansk matlagning, Juan Mari Arzak, och hans tronarvinge, dottern Elena som blivit utnämnd till världens bästa kvinnliga kock. Historien började redan år 1897 då släkten Arzak byggde restaurangen. Men det var Juan Mari som tog den till oanade höjder och gjorde den till en av världens bästa restauranger. Det är få restauranger som kunnat gå i arv på det här viset – och samtidigt hålla sig kvar på toppen och fortsätta utvecklas.

Niklas Mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedt fortsätter sin resa ut i världen, denna gång till Ryssland. Där besöker han Rysslands mest kände kock Anatoly Komm, som har flera kända restauranger i hjärtat av Moskva. Nu ska han öppna en ny lyxrestaurang i Jekaterinburg i gränslandet mellan Europa och Asien. Niklas får vara med under sista veckan inför öppningen och är på plats under den stora premiärdagen. Niklas säger själv att något liknande kommer han aldrig att uppleva igen – på gott och ont.

Niklas Mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedt fortsätter sin resa ut i världen, denna gång till Modena i Italien där han besöker restaurangen Osteria Francescana. Här arbetar Massimo Bottura, en av Italiens mest kända kockar. Men framgången kom inte gratis, han har fått kämpa sig dit, att utmana det traditionella italienska köket är svårt och kritikerna har varit många. För i Italien är mat det viktigaste av allt. Osteria Francescana har tre Michelinstjärnor och rankas som en av världens fem bästa restauranger. Massimo är en kock som vågar vara pretentiös i allt han gör och varje rätt har en historia.

Niklas Mat sänds på SVT1

Niklas Ekstedts världsomspännande matresa startar i Charleston, USA. Här hittar vi en av Amerikas just nu hetaste restauranger. Restaurangen Husk gräver i rötterna på den amerikanska södern och har lyckats frälsa matkritiker och matälskare över hela USA. Kocken Sean Brock är inte bara känd för sin fantastiska mat, han är även beryktad för sitt hårda leverne. Historier om vilt drickande, tatueringar, eld och snabba bilar förföljer honom.

Niklas Mat sänds på SVT1

Del 7 av 8. Niklas praktiserar på restaurang Grill i Stockholm. Efter en vecka ska han skapa en egen rätt som platsar på restaurangens meny. På Grill är det kött som är grejen och redan första dagen kör han i diket när han ska stycka kött oc…