Etikett: Sveriges mästerkock

Två vinstsugna finalister ska göra upp i en sista strid där allt står på spel. Finaltemat är Sverige 500 år och dagen till ära ska en exklusiv trerättersmeny med råvaror populära på 1500-talet tillagas. Vem blir Sveriges Mästerkock 2023?

Det är dags för semifinal och amatörkockarna utmanas att komma på en kokboksvärdig idé och ett tillhörande recept. Den som imponerar mest på juryn belönas med en finalplats medan resten måste använda inälvor i den sista elimineringsrundan.

Juryn beställer en spännande fiskrätt och kockarna får sju olika fiskar att välja mellan men innan matlagningen kan dra igång gäller det att lösa ett quiz där vinnaren får välja fisk först. Havstemat fortsätter sedan med en rätt på bläckfisk.

Amatörkockarna får sig en rejäl överraskning när deras familjemedlemmar besöker programmet. Med sig har de varsin korg med råvaror och uppgiften blir att laga familjernas egna favoriträtter som samtidigt ska hålla en nivå av högsta klass.

Det är dags för lagtävling och spelplatsen är ett lyxigt restaurangkök där den öppna elden har en central del i maten och lagen skapar tre rätter med fokus på grillen. Det lag som förlorar kämpar vidare i nästa tävling där citron har huvudrollen.

Kocken Paul Svensson besöker programmet med en ny, klimatsmart produkt, nämligen 3D printat kött. Uppgiften blir sen att tillaga en huvudrätt på köttet. Sen gäller det att skapa en vegetarisk varmrätt men deltagarna får inte välja huvudråvara själva.

Kvällens första utmaning är att laga förnämlig Biff Rydberg och juryn överraskar med att ge oändligt med tid för uppdraget. Sedan kommer Leif G.W Persson på besök med eget viltkött som amatörkockarna ska laga högklassiga rätter av.

Matprofilen Zeina Mourtada visar sina bästa tips för att få till det perfekta riset. Uppgiften blir sen att laga en rätt där fluffigt ris spelar huvudrollen. I elimineringstävlingen baserar deltagarna en rätt på en exklusiv ost de själva valt.

Året första lagtävling utspelar sig på ett anrikt äldreboende där uppgiften är att laga klassisk husmanskost som väcker varma matminnen. Det vinnande laget klarar sig till nästa vecka och förlorarna tävlar vidare i nästa utmaning med snabbnudeltema.

Amatörkockarna möts av ett kök fyllt av eld och snart står det klart att denna vecka handlar om het mat. Tommy bjuder på en unik masterclass och uppgiften blir sen att skapa en rätt med perfekt balanserad hetta.