Etikett: Vetenskapens värld

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Möt robotarna som ska rädda liv på platser där inga människor kan vistas och forskarna som startar jordskred. Vetenskapens värld i dag handlar om forskning kring katastrofer.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Sanningen om kalorier. Hur meningsfullt är det att räkna kalorier i maten?. Forskaren Chris van Tulleker försöker ta reda på det genom att mäta kalorier i en mängd vanliga matvaror. Det visar sig att det mesta vi tror oss veta om kalorier i maten inte stämmer. Uppgifterna på förpackningarna är ofta felaktiga, hårdträning på gymmet är inte särskilt effektiv för att förbränna kalorier och lite grädde då och då kan faktiskt vara nyttigt.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Hur svensk var egentligen armén som följde Gustav II Adolf i döden vid slaget i Lützen?. För första gången undersöks nu kropparna från slagfältet i detalj och en helt ny bild framträder. Chanslösa sköts soldaterna ner av kavalleriet och de flesta hade aldrig satt sin fot i landet de kämpade för. Dessutom mjölkens uppgång och fall. Så gick det till när alla barns självklara måltidsdryck hamnade längst bak i kylskåpet.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Massutdöenden. Vid minst fem tillfällen har allt liv på jorden varit på väg att utplånas. Vissa säger att vi står inför den sjätte katastrofen nu. I programmet tar forskarna en närmare titt på massutdöendena i vår historia. Vad var det egentligen som hände för över 250 miljoner år sedan, när 95 procent av alla havslevande arter dog ut?. Finns det något vi kan lära oss, som vi kan ha nytta av i dag, när antalet arter på jorden krymper och ekosystemen förändras i rasande takt?.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Allergiker har en fattigare bakterieflora än andra. Och det är den här bristen på naturliga och goda bakterier som fått deras immunsystem att reagera så starkt på ämnen som egentligen inte alls är farliga för kroppen, som björkpollen. Det menar en grupp brittiska forskare. Om de har rätt kan det kanske förklara den explosionsartade ökningen av allergier i västvärlden under det senaste halvseklet.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Hjärnornas kamp. Det pågår en kapplöpning om att förstå hjärnan. I Schweiz försöker europeiska forskare bygga en dator som fungerar som den mänskliga hjärnan. I USA satsar Obama-administrationen miljarder på en total kartläggning av hjärnans alla nervceller. Vi möter forskarna som just nu utforskar den sista outforskade kontinenten – vår egen hjärna. Kommer de lyckas nagla fast vårt eget medvetande, våra drömmar och vårt tänkande?.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Tänk om vårt universum bara är ett av oändligt många. Allt fler fysiker och kosmologer världen över har börjat fundera över vad som finns bortom vårt universums yttre gräns. I den här filmen möter vi flera av förespråkarna för den så kallade Multiversumteorin, där vårt universum är ett i mängden. I filmen förklarar forskarna vad som fått dem att dra den slutsatsen och hur det påverkar våra liv.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Vilddjurens återkomst. Järven är rovdjuret som nästan utrotades i Sverige under 1900-talets första hälft. Till slut fanns bara några få järvar kvar, i fjällen. Men nu gör järven comeback i de svenska skogarna, till och med i Uppland och Stockholms län. Vi träffar också amerikanska forskare som klonar fram utrotningshotade afrikanska vildkatter. Dessutom: Att sänka skepp på 1600-talet var ett brutalt hantverk. Vi är med när forskare provskjuter Vasakanoner, för att ta reda på hur sjöstriderna gick till då.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Uppdrag Rosetta. När den europeiska rymdsonden Rosetta lyckades sätta ner en landare på en komet hösten 2014 skrevs rymdhistoria. Miljontals kilometer från jorden tog den lilla landaren prover som ska ge oss inblick i solsystemets allra tidigaste historia. Det som hände har jämförts med den första månlandningen. Vi får nu chansen att följa med forskarna genom detta dramatiska rymdäventyr, ett äventyr vars mål är att dechiffrera ursprunget till planeterna och livet självt.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB

Vetenskapens värld

Svenskt vetenskapsmagasin från 2015. Barn kan bli upp till 30 procent starkare om de rör sig tillräckligt, menar svenska forskare. Ändå är Sverige ett av de europeiska länder som har minst skolidrott på schemat. Nu kommer nya riktlinjer om barn och rörelse. Dessutom en närmare titt på varför ungdomar och särskilt flickor så ofta slutar med idrott när de kommer upp i tonåren. Ny forskning visar att klubbarna kan göra mycket för att hejda utvecklingen. Och Citizen Science; vad händer när forskare bjuder in allmänheten för att lösa vetenskapliga gåtor?.

Vetenskapens värld sänds på SVT2 | IMDB