Etikett: Hustoppen

Stora sagoslott och ombonade sekelskifteshus. Villan som såg ut som ett bältdjur. Under två säsonger av Hustoppen har vi hunnit se alla möjliga och omöjliga sorters skapelser. Nu åker Hustoppens Jannika Hernelius och Andreas Forsberg återigen ut i Sverige för att besöka och undersöka ytterligare tjugo fantastiska hus. Vi bedömer och dömer husen. Inredning, design, funktion, skönhet – allt räknas när Sveriges mest spännande hus ska utses. Juryn leds av en av Sveriges mest erkända arkitekter, prisbelönte Gert Wingårdh, som tillsammans med inredningsarkitekten Carouschka Streijffert och hyllade formgivaren och arkitekten Thomas Sandell håller i tyglarna.

Hustoppen sänds på TV8

Stora sagoslott och ombonade sekelskifteshus. Villan som såg ut som ett bältdjur. Under två säsonger av Hustoppen har vi hunnit se alla möjliga och omöjliga sorters skapelser. Nu åker Hustoppens Jannika Hernelius och Andreas Forsberg återigen ut i Sverige för att besöka och undersöka ytterligare tjugo fantastiska hus. Vi bedömer och dömer husen. Inredning, design, funktion, skönhet – allt räknas när Sveriges mest spännande hus ska utses. Juryn leds av en av Sveriges mest erkända arkitekter, prisbelönte Gert Wingårdh, som tillsammans med inredningsarkitekten Carouschka Streijffert och hyllade formgivaren och arkitekten Thomas Sandell håller i tyglarna.

Hustoppen sänds på TV8

I kvällens avsnitt går våra experter Jannika Hernelius och Andreas Forsberg husesyn i den råa Villa Q i Nacka utanför Stockholm. Det stora betonghuset har en förrostad utbyggnad och invändigt förstärks dramatiken av broar och glaspartier. Vi besöker även ett annorlunda fritidshus i Roslagen, Villa Ehlin. Huskroppen utgörs av tre

Hustoppen sänds på TV8

Bland skånska åkrar och hagar hittar vi den 350 kvadratmeter stora Villa Lerhamn, Det ladugårdsliknande huset stod klart 2010 och ritades helt utan arkitekthjälp av ägarna Ebba och Kim själva för att passa den stora familjens behov. Kvällen andra kandidat till att utses till Sveriges bästa hem är den traditionsbundna men moderna Villa M på Gotland. För att förstärka naturkopplingen är huset byggt i naturliga material av lokala hantverkare, och med stora ytor som utekök och utedusch är kopplingen till naturen självklar.

Hustoppen sänds på TV8

Jakten på Sveriges bästa hem fortsätter nu på TV8. I säsongspremiären av Hustoppen granskar våra experter Jannika Hernelius och Andreas Forsberg de första två kandidaterna som båda får toppbetyg. Frågan är vilket som ger högst poäng – det plusteckenformade ljusa arkitektritade strandhuset eller det enkla och smakfullt renoverade 1800-talskapellet. Strax söder om Göteborg ligger Strandhuset, format som ett liggande plustecken för att från olika rum ge unika utsikter över strandängarna och havet intill. Det arkitektritade huset, skräddarsytt utifrån ägarna Karin och Adams behov, är 120 kvadratmeter och blev klart 2012. Med sina ljusa fasader och lekfulla men avskalade konstruktion så imponerar Strandhuset på våra experter, men räcker det för juryn? Veckans andra hem är lika anrikt som Strandhuset är nytt. När kapellet byggdes på södra Gotland 1881 så var det för att tjäna som kapell och pastorsbostad. Den nuvarande ägaren Maria blev så kär i det enkla men ljusa kalkstenshuset att hon köpte utan att ens gå på visning först. Idag har Maria förvandlat det till ett ljust och rofyllt hem.

Hustoppen sänds på TV8

Inför kvällens final i Hustoppen så leder det lilla men briljanta kompakthuset i Landskrona. Men än är det inte avgjort. Innan vi korar säsongens mest spännande hus så besöker vi ytterligare två starka kandidater. Örnnästet i Nacka ansågs omöjligt att bygga, men är idag ett drömhem med häpnadsväckande utsikt. Och sommarhuset i Ljunghusen är med sin tidlösa elegans sedan länge en designklassiker. Men räcker det för att vinna? Att ens ta sig en titt på den tomt som Örnnästet står på kräver att du tar 101 trappsteg och övervinner en 45-gradig lutning. När Miléne och Per bestämde sig för att ändå bygga sitt drömhus så var det ingen som trodde att det var möjligt. Men skam den som ger sig. Till slut hittade de arkitekten som vågade, och genom att kedja fast alla byggmaskiner i sluttningens träd så blev huset med den milsvida utsikten och den öppna planlösningen byggt. I skånska Ljunghusen har familjen Fribergs sommarhus stått oförändrat i över ett halvt sekel. Landskapsarkitekten Per Friberg var väldigt långt före sin tid när han ritade det enkla trähuset vars två huskroppar binds ihop av ett upphöjt trädäck och öppnas upp av stora glaspartier. Idag är huset ansett som en av de stora svenska designklassikerna. Båda starka kandidater, men räcker det för att blidka Hustoppens stenhårda expertjury? Av de första arton husen som Jannika och Andreas synat i stommarna har flera fått höga betyg, men för att slå juryns favorit, det snillrika och perfektionistiska Townhouse i Landskrona, så krävs högsta betyg i allt. Dags att ta bladet från munnen – vilket hus vinner när Hustoppen är slut? Avsnitt 10 av 10.

Hustoppen sänds på TV8

I Landskronas gamla kvarter hade Johnny och Conny en fem meter bred obebyggd markremsa. Idag står där ett toppmodernt japaninspirerat hus i tre våningar. Vi bjuds också in i sommarhuset Stennäs utanför Nynäshamn, en tidig funkisklassiker signerad mästaren Gunnar Asplund och som stått i stort sett oförändat sedan 1937. Stil blir aldrig omodernt. Johnny och Conny ville ha ett eget hus i Landskronas gamla kvarter. Problemet var att de endast hade en fem meter bred remsa mark mellan två hus de redan ägde. Lösningen blev ett hus inpirerat av japanskt kompaktboende där varje kvadratmillimeter utnyttjats. Trots sina blygsamma mått är huset med sina tre etage såväl öppet som varmt. När Gunnar Asplund, en av funkisens förgrundsfigurer, ville ha ett sommarhus så var valet av arkitekt givet: han själv. Stennäs blev ett av Asplunds sista hus, och så fulländat och tidlöst att det i stort sett stått oförändrat sedan det byggdes 1937. Huset, som har inslag av nationalromantik och nyklassicism, är inte bara ett designarv – den nuvarande ägaren är barnbarn till Gunnar Asplunds fru Ingrid. Avsnitt 8 av 10.

Hustoppen sänds på TV8

Johan och Christine har på åtta år förvandlat ett förfallet gammalt gotländskt bryggeri till ett vackert och funktionellt hem. I denna veckas Hustoppen får vi också kika in i snickaren Kalles egenhändigt byggda drömprojekt som trots låg kostnad andas lyx och modernitet. Det gamla stenhuset i Lärbro på Gotland var ursprungligen ett bryggeri, men när Johan och Christine köpte det av en bonde för åtta år sen var byggnaden helt förfallen. Sedan dess har paret sakta men säkert byggt upp brygghuset från grunden igen. Nya väggar, golv och rum som med betong, gjutjärn och gamla material blivit ett hem som känns både modernt och historiskt. I Åkersberga utanför Stockholm träffar vi snickaren Kalle som tröttnade på att bygga standardhus åt andra och i stället lade all sin fritid för att egenhändigt skapa ett drömhus åt sin egen familj. Genom att göra det mesta av jobbet själv, och tack vare sin erfarenhet som byggare, så blev toppmoderna Villa K.O.J. inte dyrare än ett helt vanligt kataloghus. Den avskalade snickarglädjen blev så lyckad att huset nominerades till tidskriften Arkitekturs Debutpris 2011. Avsnitt 5 av 10.

Hustoppen sänds på TV8

I veckans Hustoppen besöker Jannika och Andreas ett kaxigt hus med havsutsikt i Båstad som andas lika delar Florida, Miami och Rivieran. Dessutom inspekterar vi ett bohuslänskt torp som svävar på plintar ovanför berghällen likt ett rymdskepp i allmogeskrud. Med sina 320 oblyga kvadrat, pool och vitputsade fasad är Villa Äppledalen i Båstad ett lika osvenskt inslag i vardagen som det är att prata med främlingar om sina känslor. Ägarna Björn och Karin ville leva det goda livet året om och beställde ett hus som andas solsemester, amerikansk vardagslyx och storslagna vyer. Veckans andra kandidat till titeln Sverige mest spännande hus är det lilla torpet i Bohuslän som tog 15 år av planering och krångel med bygglov innan det till slut tronade på en berghäll vid havet. Trots sin urskandinaviska exteriör i naket trä så ger Villa Slävik ett närmast futuriskt intryck, mycket på grund av torpets svävande känsla som kommer av att grunden är upphöjd över berghällen med hjälp av plintar. Avsnitt 4 av 10.

Hustoppen sänds på TV8

I kvällens Hustoppen åker Jannika och Andreas till Gotland och 1700-talshuset Lauks Gård som uppdaterats till modernt hem men med respekt för svunna tiders färger och material. Vi får även titta in i ett stall på Österlen som de nya ägarna förvandlat till ett hypermodernt och avskalat hem och kontor. I Lockume på Gotland hittar vi Lauks Gård, ett 220 kvm stort hus med anor hela vägen tillbaka till 1700-talet. När ägarna Malin och Håkan tog över gården var den i bedrövligt skick och sakta men säkert har de förvandlat huset till ett modernt fungerande hem som ändå i material, färger och känsla visar det ursprungliga bygget sin rättmätiga respekt. Kvällens andra kandidat till Sveriges mest spännande hus är ett stall i skånska Skivarp. Den gamla skånelängan i sten har genomgått en total makeover och de modemedvetna ägarna har skapat ett avskalat modernt hem och kontor – helt utan hjälp av arkitekter. Avsnitt 3 av 10.

Hustoppen sänds på TV8