Etikett: Trädgårdstider

En chock väntar gänget efter sommaruppehållet. Stormen Hans har slagit till med full kraft med störtregn och stormbyar. Men det finns också mycket att glädja sig åt i trädgården. Pernilla Månsson Colt gör ett stilfullt arrangemang med blommor direkt från snittblomsodlingen, och Adam Aamann tar hand om skörden i kökslandet. Malin Persson och John Taylor anlägger en formsäker trädgård med dubbla häckar och gula perenner.

Arbetet fortsätter på baksidan, och Malin Persson och Pernilla Månsson Colt gör en klassisk potdisplay i den nyanlagda allmoge-trädgården. John Taylor återvänder till sin kära kompost, det är dags att byta fack och dessutom plantera pumpa. Adam Aamann gör tacos och ersätter majs-skalen med hostablad från trädgården. Det är också dags för besök av den lokala trädgårdsföreningen som är inbjudna för att hjälpa till med att plocka mördarsniglar. Men frågan är om det finns några sniglar i trädgården.

Denna vecka är fjärilar och pollinatörer huvudpersoner i programmet, och Pernilla Månsson Colt bestämmer att de ska anlägga en vild trädgård med bl.a. värdväxter för just fjärilar. Malin Persson ger tre snabba tips på hur man gynnar sina pollinatörer i trädgården. John Taylor fortsätter arbetet med kökslandet, nu är det dags att så bönor. Säsongens tävling är bestämd: att göra det bästa smörrebrödet. Adam Aamann blir förstås domare, och börjar med att ge de andra en masterclass i ämnet.

Det är dags att skapa en ordentligt entré till trädgården. Men de har valt en väldigt torr och skuggig plats, så John Taylor och Malin Persson anlägger våtbäddar för att hjälpa växterna att etablera sig. Pernilla Månsson Colt gör ett arrangemang med både krukväxter och snittblommor, en sk pot-et-fleur. Adam Aamann hinner både laga en klassisk indisk rätt och konstruera en träddragare.

Pernilla Månsson Colt tycker att det är dags för en ny utmaning och bjuder in två av Sveriges mest kända trädgårdsprofiler för en bedömning av trädgården i slutet av säsongen. John Taylor och Adam Aamann bygger en odlingsbädd för perenna grönsaker och försöker göra den säker från påhälsning av vilt och mördarsniglar. Malin Persson kompletterar snittblomsodlingen med en luktärtstron.

Den nye kocken Adam Aamann gör entré och börjar med att laga en dansk klassiker. Malin tar en titt på det slutna ekosystem som hon skapade för många år sen och visar också hur man gör en stilfull bordsdamm. Innergården kompletteras med kallmurade odlingslådor för snittblommor och John Taylor och Pernilla Månsson Colt anlägger en lyxig äppelspaljé.

Säsongens första program är också Tareq Taylors sista. Det blir en hel del nostalgi och Pernilla Månsson Colt gör en blommande avskedsgåva som passande nog även är ätlig. John Taylor visar hur man jordförbättrar i kökslandet och Malin Persson tar befälet över det nya växthuset som ska få en japansk-skandinavisk touch, så kallad Japandi-stil.

Svensk trädgårdsserie från 2023. Avsked och lökplantering. John Taylor och Malin Persson ser framåt mot nästa säsong och gör en maffig lökplantering på innergården. Det blir också picknick och ett slutgiltigt farväl av den gamla trädgården på Torstens. Pernilla Månsson Colt tar med sig en fiffig bukett med handtag och Tareq Taylor bjuder på både söta och salta godsaker. Och så har det slutligen blivit dags för den nya trädgården att få ett passande namn.

Svensk trädgårdsserie från 2023. Tagetes och sjöstensplattor. Det är dags för en resa tillbaka till 1970-talet. Malin Persson och John Taylor anlägger en ”nästan” skötselfri trädgård där sjöstensplattor och vintergröna barrväxter utgör basen. Pernilla Månsson Colt frossar i tagetes och Tareq Taylor hinner med att både bygga en stabil bänk av de överblivna plattorna och bjuda på en klassisk dessert från 70-talet i ny tappning.

Svensk trädgårdsserie från 2023. Gurkor och hälsocheck. Efter sommaruppehållet tycker Malin att det är dags att sätta hälsan i fokus och för att stimulera träning så byggs en kompost med gymfunktion. Många generösa tittare har anmält intresse av att dela med sig av sina växter så John Taylor ger sig ut på en roadtrip för att hämta det som erbjuds. Pernilla Månsson Colt gör en bukett med morötter som bas och Tareq Taylor tar hand om den imponerande gurkskörden.